מכונת האמת משמשת גם לקבלת משרות מסוימות, בהן רמת האבטחה גבוהה במיוחד, כמו משרות ממשלתיות מסוימות וגם כדי להתקבל ל- FBI. במאמר שלפניכם תגלו מה ההגדרה המדויקת של מכונת אמת, באילו מצבים עושים בה שימוש, האם ניתן לשקר בה ועוד.
מהי מכונת אמת?
מכונת אמת, פוליגרף או גלאי אמת, היא מכונה הנמצאת בשימוש רשויות החוק, על מנת לבחון את התגובות הפיזיולוגיות של אדם לשאלות מסוימות. למרות שמה, מכונת האמת אינה מגלה אמת או שקר ורוב מפעילי הפוליגרף יעידו שהם לא בוחנים שקרים באופן ספציפי, אלא יותר תגובות מטעות.
השימוש בפוליגרף נעשה תחת התיאוריה כי בני אדם אינם משקרים או מטעים, מבלי להרגיש חרדה או לחץ ברמה מסוימת.
תיאוריה זו נובעת מהרעיון שרוב האנשים מרגישים רע לאחר שהם משקרים או מרגישים פחד כי יתפסו אותם בשקר והם יסתבכו בצרות. הפחד והאשמה הם אלו היוצרים את החרדה והלחץ. כאשר בני אדם מרגישים בצורה כזו, הם מציגים קושי באיתור שינויים פיסיולוגיים לא רצוניים אשר ניתן, באופן תיאורטי, לאתר באמצעות מכונת אמת.
כיצד מכונת האמת עובדת?
כאשר אדם עובר מבחן פוליגרף, מחוברים אל גופו ארבעה עד שישה חיישנים (סנסורים). שמו של הפוליגרף נובע מהמילה "פולי" (באנגלית: רבים) המתייחסת לחיישנים ו"גרף", רצועת הנייר הזזה, עליה מופיעות התוצאות. החיישנים לרוב מתעדים את:
- קצב הנשימה של האדם
- הדופק של האדם
- לחץ הדם של האדם
- כמות הזיעה של האדם
לעיתים הפוליגרף יתעד בנוסף גם את תזוזות הידיים והרגליים של הנבדק.
כאשר מבחן הפוליגרף מתחיל, המתשאל שואל שלוש עד ארבע שאלות פשוטות ("שאלות מבחן" או "שאלות בסיס"), על מנת לקבוע את המצב הנורמאלי של אותו אדם, ולאחר מכן מתחילות השאלות האמיתיות להישאל. במהלך התשאול, כל המדדים מתועדים על פיסת נייר זזה.
גם בסיום המבחן וגם במהלכו, המתשאל יכול לבחון את הגרף ולראות האם המדדים השתנו באופן משמעותי בכל אחת מהשאלות. באופן כללי, שינוי משמעותי (כגון דופק מהיר, לחץ דם גבוה, הזעה מוגברת) מצביע על כך שהאדם משקר.
כאשר מתשאל וותיק בעל ניסיון רב משתמש בפוליגרף, הוא מסוגל לאתר שקר בדיוק רב. אולם, מפני שהפרשנות של המתשאל היא סובייקטיבית ומפני שכל אחד מגיב שונה כאשר הוא משקר – מבחן פוליגרף אינו וודאי במאה אחוזים וניתן להוליך אותו שולל.
באילו מצבים משתמשים במכונת אמת?
השימוש במכונת אמת משתנה ממדינה למדינה, יש מדינות בהן רק המשטרה רשאית לבצע מבחן פוליגרף ויש מדינות בהן קיימים מבחני פוליגרף פרטיים, אשר ניתן לעשות בהן שימוש גם במגזר הפרטי. לפניכם מוצגות האפשרויות הנפוצות ביותר לשימוש בפוליגרף בכל רחבי העולם:
- תיקים פליליים ואזרחיים – במקרים מסוימים המתקשרים לתביעות אזרחיות או למשפטים פליליים, לא תמיד יש בנמצא ראיות חד משמעיות. מבחן פוליגרף נעשה כדי לחזק ראיות מסוימות או כדי לקבוע את אמינותו של עד. במדינות רבות, מתשאלי פוליגרף רשאים להעיד בבית משפט, בתיקים אזרחיים ופליליים כאחד. המשטרה עושה שימוש בפוליגרף לעיתים קרובות במהלך חקירות, אך לא ניתן להכריח אף אדם לעשות את המבחן, גם לא באמצעות החוק.
- בדיקת רקע לפני העסקה – סוכנויות ממשלתיות אשר מעוניינות להעסיק עובדים עבור מישרות רגישות, יבצעו לעיתים קרובות מבחני פוליגרף כדי לבחור מועמדים.
- סוגיות הקשורות לביטחון המולדת – גם בישראל וגם בארה"ב (FBI, NSA,CIIA) הגופים האחראיים לביטחון המולדת, עושים שימוש במבחני פוליגרף על מנת לחשוף פשעים ואיומים.
- חקירת גנבות מסחריות – עסקים המודאגים מהונאות או מגניבות ע"י עובדים, עשויים לפנות למכונת האמת כדי לבחון את אמינות העובד ואת נאמנותו לחברה.
- פיקוח עברייני מין – במדינות רבות, מעבר מבחן פוליגרף הוא בגדר חובה עבור עברייני מין, המעוניינים לצאת לתקופת מבחן או לקבל שחרור על תנאי. במקרים מסוימים, המבחן נעשה על מנת לפקח על עברייני מין. היות ועבריינים אלו עשויים לפשוע שוב מבלי שאף אחד ידע, מבחן הפוליגרף מסייע לרשויות לגלות האם העבריין חזר למוטב או לא.
- ע"י בנקים – היות ועובדי בנק אחראיים או בעלי גישה לסכומי כסף גדולים, נעשה שימוש בפוליגרף על מנת לקבוע את אמינות העובד ולנהל חקירות פנימיות.
האם ניתן לשקר במכונת אמת?
כן. כפי שכבר ציינו, מכונת אמת אינה אמינה במאה אחוזים וניתן להוליך אותה שולל, אם אתם יודעים מה אתם עושים. לדוגמה: אנשים מסוימים הוכיחו כי הם מסוגלים לשקר למכונת אמת באמצעות אסטרטגיות וטכניקות מסוימות – הנקראות אמצעי נגד (countermeasures). אמצעי נגד נפוצים כוללים:
- לנסות להגביר את המדדים שלכם בזמן שאלות המבחן (השאלות הקובעות את המדדים הנורמאליים שלכם). ניתן ביצוע ע"י הגברת קצב הנשימה באופן מכוון או לצבות את עצמכם. הרעיון העומד מאחורי אמצעי מניעה מסוג זה הוא יצירת קו התחלה שקרי בשאלות המבחן.
- לישון שנת לילה מלאה ולשמור על רוגע קבוע (באופן מודע) לכל אורך המבחן.
- לחזור על שאלות המבחן בראש, בעוד אתם עונים על השאלות "האמיתיות".
פוליגרף – יתרונות וחסרונות
יתרונות
- מערכת מורשת, בעלת היסטוריה ארוכה של סיפורי הצלחה ושימוש ע"י רשויות החוק והצבא
- השימוש בפוליגרף מעורער לעיתים בבתי המשפט, אך במקרים רבים הוא מתאפשר ומסייע בתיקים רבים
- מחיר הבדיקה נוח, בעיקר לאור עליית התחרות בשוק
- תהליך מבחן הפוליגרף הוא ידוע ומוכר לציבור, בזכות חשיפה רבה של התקשורת
חסרונות
- ניתן להוליך שולל את מכונת האמת ולכן התוצאות שלה עלולות להיות שגויות
- רמת הדיוק של הפוליגרף נעה בין 50% ל- 87%
- התהליך עלול לקחת זמן רב, בו הנבדק צריך לשבת ללא תזוזה, מחובר לחיישנים רבים